★ Grootste selectie sieraden & horloges ★ Gratis levering boven €50 ★ 30 dagen retourbeleid

Hoe ontstaan parels?

Als je op zoek bent naar een bijzonder en waardevol sieraad, dan kun je niet om parels heen. Pareloorbellen, kettingen -en armbanden staan voor stijl, luxe en stralen een bijna sprookjesachtige elegantie uit. Zelfs de oude Perzen noemden parels "tranen van de Goden". De zachte en diepe glans, het samenspel van „Luster“ (glans) en „Orient“ (lichtbreking) fascineren vandaag de dag nog steeds...

Hoe worden parels gemaakt en wat is een parel eigenlijk?

Parels zijn een natuurlijk product. Of ze nu natuurlijk of gekweekt zijn, parels groeien alleen in schelpen. Deze worden zowel in zoet water als in zeewater gevonden. Weekdieren zetten parelmoer af aan de binnenkant van hun schelp, om de schelp harder te maken. Dit verhoogt de beschermingsfactor tegen vijanden.


 

"Hoe worden parels gemaakt? Deze vraag kan worden beantwoord. Waarom parels in het "wild" voorkomen is iets wat de wetenschap nog niet overduidelijk heeft aangetoond. "


 

Soms echter ontwikkelt zich binnenin de mossel een kleine parelmoerstructuur: de parel. Waarom dit zo is, kan niemand tot dusver echt beantwoorden.


Waarom vormt een weekdier de parel?

Verondersteld wordt dat een vreemde stof in het weekdier (meestal oesters), het betreffende weekdier stimuleert om extra parelmoer te produceren, bijvoorbeeld een zandkorrel.
Laagje voor laagje wordt de indringer "ingekapseld" door parelmoer en na verloop van tijd wordt een parel gevormd.

 

Wat is parelmoer?

Parelmoer is een onderdeel van de schelp van de weekdieren. De parel is organisch en bestaat uit dezelfde bestanddelen als parelmoel, dat zelf ook in juwelen wordt verwerkt.

 

Componenten van parelmoer zijn:

- Aragoniet: koolzuurhoudende kalk

 • - Conchin: een stof die verwant is aan hoorn

Als een weekdier de neiging vertoont te parelen, wordt er laagje voor laagje een min of meer ronde parelmoer gevormd. Dit proces kan tot zeven jaar duren.

De lange kweektijden en het feit dat je altijd eerst de bijbehorende schelpen moet vinden, laten de parelwaardes soms oplopen tot in de tienduizenden euro's.

Wat zijn gekweekte parels?


 

"Waarom worden parels gekweekt? Het proces kan zelfs kunstmatig in gang worden gezet. Parels kunnen gekweekt worden. Daarom is het mogelijk de vraag naar het "waarom" achterwege te laten. " 


 

Omwille van de extreem hoge prijzen is ongeveer 99 procent van de zogenaamde „cultured pearls“ – geteld.

In geschikte schelpen worden met behulp van verschillende methoden vreemde lichamen (kernen) ingebracht om de vorming van parels te garanderen. Hoe kleiner de gebruikte kern, hoe dikker de parelmoerlaag en hoe hoger de waarde.

Eenvoudige parels met zeer grote kernen zijn te koop voor slechts een paar euro.


Wat bepaalt de waarde van een parel?

De grootte, vorm en kleur bepalen de waarde van een parel. Bovendien worden de glans en de breking,(„Luster“ en „Orient“) die het gevolg zijn van de wisselwerking tussen de twee parelmoer componenten aragoniet en conchin, meegenomen bij de inschatting van de parelwaarde.

 • Luster: De oppervlakteglans en -glans van de parel, de schittering van het oppervlak, is als het ware een hoofdcriterium.
 • Oriënt: De breking van licht in de vele bijna transparante lagen van parelmoer is een kwaliteitskenmerk van parels.
 • Maat: De diameter van een parel bepaalt ook de waarde ervan. De duur van de teelt- en verzorgingsfase is bepalend voor de dikte van de parelmoerlaag. Een kleine parel met een mooie glans geniet het voordeel boven een grote, maar niet zo mooi glinsterende parel.
 • Kleur: In principe geldt, hoe witter de parel, hoe hoger de waarde. Goudkleurige zeeparels en donkerbruine Tahitiparels brengen echter ook hoge prijzen op. Uiteindelijk bepaald uiteraard jouw eigen voorkeur welke kleur parel je het liefst draagt.
 • Vorm: Aangezien parels natuurlijke producten zijn, ziet elke parel er een beetje anders uit. Wat de vorm betreft - hoe ronder de parel, hoe duurder deze is. Parels in ongewone vormen zijn echter ook erg populair (barokparels).

 

Welke soorten parels zijn er?

Het spectrum aan kleuren is verrassend divers: parels varieren van stralend wit tot elegant zilver, speels roze, stijlvol goud tot mysterieus zwart. We maken onderscheid in de volgende soorten parels: 
 

Zeewaterparelsoorten

 

 • Tahitiaanse parels uit de pareloester (Pinctada margaritifera) bijvoorbeeld, worden gekenmerkt door hun zilveren, grijze of zwarte kleur.
 • Mabe gekweekte parels worden gekenmerkt door hun halfronde vorm. Een halfronde kern wordt gebruikt voor de kweek
 • Zuidzee parels glanzen meestal wit tot goudkleurig.
 • Akoya parels verwijzen naar gekweekte parels uit de Zee van Japan, nu meestal uit de Chinese productie. Ze zijn van nature wit; of crèmekleurig.


Verschillende soorten waterparels 

 

 • Rivierparels worden gevormd door rivierparelmosselen. Het zijnmeestal kleine parels met een iets zwaardere schelp dan zeeparels. Ze komen voor in de rivieren en meren van het noordelijk halfrond.
 • Biwa parels komen uit het gelijknamige Biwa-meer in Japan. Ze zijn van uitstekende kwaliteit, groeien zonder kern en vormen daardoor ongewone vormen.
 • Kweekparels uit zoetwater zijn over het algemeen de goedkoopste soort parels, namelijk omdat er tot 50 parels per schelp tegelijk in kunnen groeien.
 • Parels bij VALMANO

 • Bij VALMANO vind je parelmoeren sieraden in allerlei soorten en maten. Laat je inspireren door onze uitgebreide selectie parelsieraden.

  Mocht je niet tevreden zijn met je parelsieraad, dan kun je het product gratis retourneren. Het aankoopbedrag ontvang je dan teruggestort op je rekening.