★ Grootste selectie sieraden & horloges ★ Gratis levering boven €50 ★ 30 dagen retourbeleid

Het is geen nieuws dat zilveren sieraden kunnen verkleuren. Weinig mensen weten dat de donkere verkleuring zilversulfide is. Gelukkig is zilver gemakkelijk schoon te maken. Met deze 10 simpele tips lees je hoe je zilveren sieraden hun originele kleur terug krijgen.

1. Water, zout en folie

Water, zout en aluminiumfolie heeft iedereen altijd wel in huis. Verwarm een liter water en los hier een paar eetlepels zout in op. Nu kun je de zilveren sieraden in aluminiumfolie wikkelen. Na ongeveer twee minuten zul je zien hoe de verkleuring vermindert. Dit is het gevolg van een chemische reactie waarbij waterstofsulfide vrijkomt en het zilversulfide weer in zilver verandert. Bij sterke verkleuring kun je deze methode herhalen, aangezien de chemische reactie na korte tijd stopt. Met behulp van deze tip kun je ook hardnekkige vlekken op de zilveren sieraden schoonmaken.

2. Waterbad met reinigingsmiddel

Een eenvoudige reinigingsmethode is een waterbad verrijkt met wat reinigingsmiddel. Je dompelt de sieraden in het water, waarna je ze voorzichtig schoonmaakt met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad vervolgens af onder helder water en droog het af met een zachte doek. Lichte verkleuringen zullen verdwijnen.

3. Zilverpoetsdoek

Een zilverpoetsdoek is niet duur en verkrijgbaar in drogisterijen. Als je de sieraden hiermee oppoetst, glanzen ze na de behandeling weer als vanouds. Vaak is het echter niet mogelijk om met een doek alle plekken te bereiken.

4. Geluidsgolven

Nog effectiever is het om je zilveren sieraden te reinigen met ultrasoon geluid: een ultrasoon apparaat wordt met water gevuld, waarna je de zilveren sieraden hierin plaatst. De geluidsgolven bereiken zelfs moeilijk bereikbare plaatsen en de verkleuringen verdwijnen.

5. Sieradenreiniger

Een alternatief zou een vloeibare sieradenreiniger voor zilver kunnen zijn. Deze bevatten echter meestal chemicaliën die niet iedereen in het huishouden wil toelaten.

6. Houd zilveren sieraden luchtdicht

Om aanslag op zilveren kettingen of ringen te voorkomen, is het belangrijker om het zilver droog en zo luchtdicht mogelijk te bewaren – bijvoorbeeld in een afsluitbaar plastic zakje. Als je er een stukje krijt of aluminiumfolie bij doet, zal dit de reactie ook tegengaan. Verkleuring kan echter in de regel niet volledig worden vermeden.

7. Tandpasta

In plaats van de zilveren sieraden schoon te maken met water en afwasmiddel, kan ook tandpasta worden gebruikt. Het wordt spaarzaam met een penseel aangebracht, na korte tijd met water afgespoeld en de juwelen met een doek afgedroogd. 

8. Reinigingstabletten voor beugels

Ook kun je reinigingstabletten voor beugels gebruiken om je zilveren sieraden schoon te maken.
Na het oplossen in warm water leg je je sieraden erin en na een paar kun je de sieraden droog deppen met een zachte doek.

9. Bakpoeder

Bakpoeder is een andere effectieve manier om zilver schoon te maken. Het zuiveringszout wordt opgelost in een kommetje water waarna je de zilveren sieraden erin legt. Met een zachte tandenborstel kunnen zelfs donkere vlekken in smalle gedeeltes worden verwijderd.

10. Citroensap

Last but not least kun je je zilveren sieraden in een kom doen, er wat zout op doen en er vervolgens citroensap over sprenkelen. Een zachte tandenborstel is ook geschikt voor het reinigen. Met spoelen en polijsten, krijgen je zilveren sieraden hun glans terug.